Batida dla planety!

Mamy kilka ważnych powodów do dumy. Żyjąc w ówczesnych czasach oraz w erze zagrożenia katastrofą klimatyczną wychodzimy ponad schematy i zmieniamy się dla Matki Ziemi oraz dla was, tych którzy świadomie patrzą w przyszłość. Zmiany zawsze dzieją się małymi krokami, tak też było z nami. Zmiany klimatu to już namacalny problem, który dosięga każdego z nas. W każdym z nas też jest siła by dołożyć swoją cegiełkę i wspomóc proces zmniejszenia skutków tych zmian. Jakiś czas temu postanowiliśmy podjąć przysłowiową rękawicę. Opowiemy wam poniżej co się u nas zmieniło i ile w nas dumy, że dobrnęliśmy do tego momentu. 1. Aplikacje do niemarnowania jedzenia. Nadwyżki jedzenia, które zostają po każdym dniu, goście Batidy mogą taniej kupić w aplikacjach foodsi.pl oraz toogoodtogo.pl. Aplikacje pozwalają na maksymalne ograniczenie strat jedzenia, przy odpowiedniej optymalizacji zakupów towarów potrzebnych do ich wyprodukowania. 2. FORECAST SPRZEDAŻY Zrównoważony i ręczny proces produkcji – przez lata udało nam się opracować odpowiednią, skuteczną prognozę sprzedaży, która przewiduje jak najmniej strat z wyprodukowanych dań. 3. Sezonowość i lokalność. Nasze menu opiera się na produktach sezonowych i lokalnych, co pozwala nam m.in. ograniczyć ślad węglowy powstający przy transporcie surowców potrzebnych do wytworzenia naszych dań. 4. BIODEGRADACJA W butikach w Warszawie oraz Konstancinie oferujemy lunche na wynos w opakowaniach zrobionych z roślin, które można poddać procesowy biodegradacji. 5. LESS WASTE Produkty, które znajdziecie w kolekcji Delikatesy, w 80% pakujemy w opakowania szklane lub biodegradowalne. Wasze zakupy na wynos pakujemy w papierowe torby. 6. BATIDA JEST DOG FRIENDLY Każdy gość może przyjść do naszych butików ze swoim pupilem, mamy dla nich miskę z wodą, cień pod parasolem w naszym ogródku oraz przyjaznych zwierzętom pracowników. 7. STOP PLASTIK Używamy szklanych i papierowych słomek oraz drewnianych sztućców. Kawę na wynos podajemy w biodegradowalnych kubkach. 8. #ZEROWASTE W Batidzie Head Pastry Chef, Mira Bogucka oraz Executive Chef, Marzena Hajn produkty wykorzystują do samego końca. Przykłady: bułkę tartą robimy z własnego pieczywa, ze składowanych obierek po warzywach przygotowujemy warzywny bulion. Życie w świadomości pozwala nam nie tylko żyć zdrowo, ale również wprowadzać zmiany i kształtować otaczające nas otoczenie . Małymi krokami i wspólnymi siłami chcemy współuczestniczyć w kolejnych zmianach. #batidatem.

Batida dla planety!