Szukaj
  • Anna Wyszogrodzka - kucharz w Batida

Chcesz zacząć lepić pierogi? Sprawdź od czego zacząć

Anna Wyszogrodzka, kucharz Batidy, odpowiedzialna za mączne smaki Delikatesów Batida opowiada o swojej pasji gotowania.


Kopytka, pierogi, pyzy czy kartacze to smaki z mojego rodzinnego domu. Pamiętam jak moja mama robiła mączne dania a co więcej nawet własne makarony. Takie to były czasy, kiedy w każdym domu suszyło się w niedzielę płaty ciasta z którego robiło się pyszny i świeży makaron do rosołu. Wtedy się tego nie doceniało. Każda gospodyni marzyła o gotowych, równych, sklepowych kluseczkach.


Dziś doceniam przeszłość, bo to właśnie w domu zaczęła się moja pasja do gotowania.

Już jako nastolatka samodzielnie gotowałam obiady i właśnie wtedy pomyślałam, że fajnie byłoby rozwijać się w tym kierunku. Jako kucharz pozostałam wierna jednej z moich ulubionych dziedzin tego zawodu - daniom mącznym.

Do lubionych dań, które często pojawiają się na moim stole, na pewno zaliczają się kopytka, pierogi ruskie i z mięsem a na święta Bożego Narodzenia pierożki z kapustą i grzybami, latem wariacje z owocami. Wszystkie z wytrawną nutą, najlepiej okraszone skwarkami albo przysmażoną cebulką.

W Batida Delikatesy mogę robić to co sprawia mi w kuchni największą przyjemność.

Trzeba zakochać się w tych kłębach mąki, rękach zalepionych ciastem, jeśli tego zabraknie to będzie to czuć w konsystencji ciasta, w końcowym smaku potrawy.

Czasem znajomi pytają mnie od czego zacząć takie domowe lepienie. Wtedy odpowiadam, że od wizyty u babci. To nasze mamy i babcie są skarbnicą wiedzy, tradycyjnych przepisów. Przez trudne lata, kiedy sklepy były puste, musiały same wszystko zrobić w kuchni. Nie było restauracji z daniami na wynos, nie było takich dobrych gotowych makaronów, więc do perfekcji opanowały sztukę wyrabiania ciasta, wyczuwania jego struktury.

W gotowaniu dań mącznych trzeba lubić się brudzić, bawić się trochę jak dziecko, zakochać się w tym.

Od razu musimy założyć, że pobrudzony będzie nie tylko fartuch, ale też podłoga. Jest to dobry pomysł na spędzenie czasu z najmłodszymi. Małe rączki mogą wykrawać kółka na pierogi czy sklejać brzegi widelcem a z czasem zawijać je ręcznie. Każdy z nas ma na pewno z dzieciństwa zapamiętany smak leniwych zrobionych na słodko, pierogów ze świeżymi jagodami czy ruskich doprawionych tak, jak to tylko babcia potrafiła.



Jeśli nie będziemy przekazywać wiedzy mam i babć naszym dzieciom to ta tradycja, te smaki zginą.

Najbardziej lubię kopytka w wersji klasycznej, są dla mnie kompletnym daniem. Wystarczy trochę skwarek czy cebulki. Z sosów Batida Delikatesy najbardziej pasuje mi do kopytek ten z podgrzybkami i pastą truflową. Te smaki dobrze się komponują tworząc proste danie do którego chcemy wracać.



180 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie